Lär känna rasen Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retriever, eller tollare som den brukar kallas till vardags, är en hundras som är lekfull, intelligent och uthållig, den har mycket energi och stor arbetslust. Denna ras passar kanske därför bäst för dig som själv är en aktiv utomhusmänniska med gott om tid för timslånga promenader och utomhusvistelser varje dag. Om du ger din tollare rikligt med både fysisk och mental stimulans kan du få en helt fantastisk kompis och familjehund.

Tollarens ursprung

Tollare är en ganska ny ras i Sverige men det är känt att den har funnits minst 100-200 år på Nova Scotia-halvön. Den allra första registrerade tollaren kom till Sverige 1984. Under åren som gått sedan dess har den blivit allt mer populär. Vi har skrivit en artikeln om Tollarens ursprung där du kan lära dig mer om rasens bakgrund.

Utseende och egenskaper

Tollaren är lite mindre än mer välkända retrieverraser som Golden Retriever eller Flat Coated Retriever. Mankhöjden brukar vara strax under 50 cm och vikten cirka 20 kilo. Speciellt för den här rasen är också att den har simhud mellan tårna och tollare brukar vara både starka och skickliga simmare. Pälsen är halvlång och lätt rödaktig. De flesta tollare har små eller lite större vita partier på bröst, tassar eller svanstipp men det finns också hundar som helt saknar sådana vita tecken. Pälsen kräver normalt inte särskilt mycket mer än regelbunden borstning. Runt öronen finns ofta en tunn, fluffig päls som kan trimmas bort om det behövs. Pälsen på tassarna kan också vara bra att hålla kort, särskilt vintertid så det inte fastnar isklumpar där.

Tollarens hälsa

Nova scotia duck tolling retriever är oftast en frisk och sund ras utan större problem, men det finns något som kallas ”tollarsjuka” vilket innebär att den ibland kan drabbas av bland annat reumatisk ledvärk eller hjärnhinneinflammation. Detta är absolut inte vanligt men ses något oftare hos tollare än hos andra raser. Ibland förekommer även höftledsdysplasi det vill säga en felaktig utveckling av leden, även armbågsleden kan drabbas av detta. Hunden måste ha nått en viss storlek innan det i så fall syns på röntgen. Vid all seriös avel försöker man naturligtvis aktivt minska risken att valparna drabbas av sådana problem. Eftersom rasen vanligtvis är väldigt aktiv finns det förstås också en rent allmän risk för skador av olika slag. Se därför till att din hund alltid har en bra försäkring om olyckan skulle vara framme.

Tollaren beteende och egenskaper

Nova scotia duck tolling retriever är i grunden en hund som kräver en stor mängd av med både mental och fysisk stimulering för att må ordentligt bra.

Den har också många fina egenskaper. Vi ska prata mer om flera av dessa egenskaper i resten av artikeln. Vi har också skrivit lite som är helt tillägnat att berätta om beteendet och egenskaperna hos tollare generellt. Artikeln innehåller bland annat några saker som är viktiga att känna till ifall du funderar på att skaffa en valp av rasen tollare, så se till att klicka på länken ovan för att läsa mer, om du går i tankarna på att skaffa hund.

Tollaren i familjen

En fyrbent familjemedlem kan bli starten till en ny hobby för hela familjen, faktum är att det till och med kan innebära en högre livskvalitet. Med en tollare blir det roligt att utvecklas och lära er nya saker tillsammans med varandra. Det finns så många hundsporter att ägna sig åt, välj det du tycker känns roligast så kan du se fram emot många härliga stunder tillsammans med din hund och du kommer sannolikt att lära känna andra hundmänniskor på samma gång. Visst finns det stunder som ibland kan kännas mindre roliga för hundägaren. Till exempel när det är busväder och hunden ändå måste komma ut för att uträtta sina behov. Eller när den glatt rusar in och slänger sig i soffan med smutsiga tassar och lerig päls efter skogspromenaden. Men de roliga sidorna överväger.

Tollaren är en väldigt livlig och påhittig hund. Den är nyfiken och har definitivt en busig sida. Tollaren älskar sin familj men kan vara lite reserverad mot främlingar. Det är ingen vakthund, den skäller nästan aldrig, men kan ibland ”sjunga” med ett högfrekvent ljud när den är upphetsad, detta ljud kan vara irriterande så ett konkret tips är att redan på ett tidigt stadium lära din hund förstå vad du menar när du säger åt den att vara tyst.

Tollaren är en ganska krävande hund

Med en tollare har du alla förutsättningar att få en aktiv fritid tillsammans om du bara ger det chansen. Olika hundraser passar olika människor och en tollare passar förstås bäst hos dig som har tid och lust för utomhusaktiviteter flera timmar om dagen. Bor du i närheten av ett vattendrag kan du sysselsätta din hund i timtal vid något vattendrag och se hur den av ren instinkt börjar springa och krumbukta sig längs stranden.

Vet du med dig att du kanske inte har riktigt den tid och energi som behövs för en så här arbetsvillig hund finns det många andra hundraser att välja på. Golden Retriever är en välkänd ras som till vissa delar liknar tollaren men den är lite större och dessutom betydligt lugnare till sitt sätt. Ett mellanting kan vara någon sorts terrier eller annan mer utpräglad sällskapshund som kanske passar dina förutsättningar bättre. SKK har en sida med alla svenska hundraser där du kan jämföra. Välj en hundras som passar dig så blir det bäst i slutändan. För både dig och din hund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *