Är Nova Scotia Duck Tolling Retriever en hund som fäller?

Nova Scotia Duck Tolling Retrievers fäller mycket, vilket dammråttorna i mitt hus kan intyga! Regelbunden putsning, sopning och dammsugning kan hålla deras lösa hår till ett minimum, men om du inte har något emot att vara täckt av tollarens hår på jobbet eller uppskattar att upptäcka tollarens hår på din tallrik, är detta en ras du bör möjligen undvika. Men fördelarna är också stora!

Tollare och hur de fäller

I själva verket slutar Tollare aldrig att fälla.

Duck Tolling Retrievers hår växer i en cykel, därför kommer det alltid att finnas lite lös päls. De ”fäller dock helt sin päls” två gånger om året och tappar då betydligt mer än vanligt. Det är i samband med att din tollare förbereder sin päls för de skiftande årstiderna som den komma att fälla extra mycket, en gång på våren och en gång på hösten. Dagsljus och temperatur är några av många andra faktorer som påverkar när din tollare fäller sin päls och hur mycket den fäller.

När våra hundar bor inomhus hos oss i en temperaturkontrollerad miljö med artificiell belysning kan de fälla mindre på en gång och under en längre tid än hundar som enbart bor utomhus. (Det bör noteras att tollare trivs bra som inomhushundar. De tycker om att vara med sin familj och klarar sig ofta inte bra som husdjur enbart inomhus). Hur som helst vet du du att din tollare kommer att både fälla årstidsbundet och under hela året.

Nova Scotia Duck Tolling Retrievers hårtillväxt i fyra stadier

Anagenfasen – Detta är den period under vilken nytt hår växer.
Katagenfasen – Detta är det skede då håret uppnår sin maximala längd och slutar växa.
Telogenfasen – Under denna fas vilar håret snarare än att växa.
Exogena fasen – Under denna period faller håret ut.

De kanske tappar mer hår än vanligt på våren och hösten, men om allt hår gick igenom exogenfasen samtidigt skulle de inte ha något!

Förhindra att tollare fäller av sitt hår

Även om din tollare kommer att fortsätta att fälla hår är det en utmärkt strategi för att minska mängden hår i ditt hem att sköta dem ordentligt. Istället för att vänta på att håret ska falla till marken och sopas upp eller dammsugas, kan du trimma dem för att samla in hår som redan är lösa och redo att lossna.

Professionella pälsvårdare erbjuder följande steg för att lyckas med pälsvården för mina tollare:

Börja med att spola upp ett bad för din hund och löddra in din tollare i schampo.

Skölj.

Applicera och löddra schampo en andra gång – detta tillvägagångssätt gör att du kan ta bort ännu mer extra hår i den följande fasen.

Skölj.

Balsam, särskilt leave-in-balsam, bör appliceras.

Använd en hundspecifik hårtork med hög hastighet och blås din tollare torr.

Även om din vanliga hårtork kan hjälpa till att torka din tollare, kommer fönet att hjälpa till att avlägsna överflödig päls. Se deras lösa päls flyga när de torkar tills de är helt torra!

Tollaren bör borstas. Här kan ett antal borstar användas. Det avgörande är att du använder en borste, till exempel en underpälsräfsa, för att komma igenom alla din hunds hårlager.

En video som visa hur du på ett bra sätt sköter din tollares päls.

För att samla in deras underhår brukar jag bland annat använda en särskild borste och en stiftborste. Sedan kammar jag med en metallkam ut alla områden som är benägna att trassla ihop sig, till exempel bakom öronen, benfjädrarna och svansen. Mjuka borstar är idealiska för att avsluta putsningen genom att ta bort alla hår som har samlats ovanpå din tollare päls, men de kommer inte åt underpälsen och är inte särskilt effektiva när det gäller att minska avgången av hår.

Tro mig när jag säger att när du väl har sett hur mycket hår du kan ta bort från en hund som fäller hår genom att bada och föna dem ordentligt kommer du aldrig att gå tillbaka till att bara borsta dem! På grund av hur lite hår mina Tollers förlorade efter att ha blivit putsade begärde min fästman att vi skulle lägga till en hundfön i vår bröllopsbokföring första gången jag badade och fönade dem.

Regelbunden borstning är fortfarande nödvändig, men om du lägger till några bad och föns till din hunds skötselplan varje år kommer du att minimera hårförlusten avsevärt. Om du vill sköta om din tollare själv kan du köpa en torktumlare och andra skötselartiklar. Annars hjälper det att borsta ofta hemma, och att ge sig på bad och fön två gånger om året under hårlossningssäsongen.

De flesta tollare behöver inte borstas regelbundet, men de behöver pälsunderhåll för att ta bort lösa hårstrån och förhindra att mattor bildas. Jag har sällan tid eller tålamod att borsta hela min tollare kropp på en gång, än mindre båda två, så jag delar upp det i korta sessioner. Jag borstar och kammar deras öron, svans, armbågar och det det fluffiga på rumpan minst en eller två gånger i veckan, med fokus på öron, svans, armbågar och fluffiga på rumpan. Det är de områden som är mest benägna att mattas, så jag prioriterar dem.

Jag anstränger mig dock för att borsta deras kropp några gånger i månaden. Majoriteten av deras lösa päls kommer från nacken, axlarna, revbenen och ryggen. Med den här planen kan jag dammsuga och sopa en gång i veckan utan alltför mycket extra hår i huset, såvida de inte blåser sin päls. Under den perioden var jag tvungen att sopa dagligen!

Förutom att trimma din tollare kan du förhindra att han eller hon tappar hår genom att se till att han eller hon äter ett balanserat foder och har en hälsosam päls. När din tollare har bra hud och en frisk päls är det mindre troligt att han eller hon fäller eftersom håret kan växa längre och tjockare.

Är tollare är allergivänliga?

Nej, tollare anses inte vara en allergivänlig / hypoallergen ras.

Även när deras päls är välskött fäller de mycket, vilket kan orsaka allergier. I verkligheten är ingen hund helt hypoallergen. Det är mjäll på deras hud, snarare än själva pälsen, som orsakar de flesta hundallergier.

Men när pälsen fälls kan den ta med sig mjäll och släppa ut mer av det irriterande ämnet i omgivningen. Därför är det mindre sannolikt att hundraser som släpper pälsen i mindre utsträckning, som pudel och irländsk vattenspaniel, förvärrar en individs allergier.

Du kan bli störd av mjäll från din hunds hud oavsett vilken ras du skaffar. Vissa veterinärer ger däremot utmärkt information om hur du kan minska mängden mjäll i ditt hem (och därmed minska dina allergisymptom): Eftersom det kommer att bli mindre totalt sett dander om du delar ditt hus med en mindre hund. Gör vissa områden där du sover eller tillbringar mycket tid djurfria. Bada din hund en gång i veckan för att hjälpa till att eliminera mjäll innan det kommer in i ditt hem. För att hålla mjäll på avstånd kan du schamponera mattan regelbundet eller välja en annan typ av golvbeläggning. För att minska mjäll och allergier i luften kan du använda en HEPA-renare och ventilationsfilter.

Eftersom allergier mot hundar är kopplade till mjäll kan du vilja träffa hundar personligen innan du tar in dem i ditt hus för att kontrollera om dina allergier aktiveras. Vissa hundallergiker upptäcker att vissa hundar eller hundlinjer är mindre benägna att utlösa deras allergier, oavsett om de fäller hår eller inte. Du kan få en bättre förståelse för om en potentiell hund kommer att vara ett problem för dina allergier genom att träffa dem personligen innan du tar in dem i ditt hus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *